Opdrachtgever : LSI Project Investments

Omvang : 11500 m2

Locatie : Eindhoven

Status : opgeleverd 2007

Een grote zwerfkei in het landschap. Daarop lijkt het kantorencluster Flight Forum in Eindhoven. In het hart van dit cluster staat een kantoorpand dat door zijn spannende vormgeving de toevallige passant naar binnen lok.
Het bijzondere kantoorpand voor een bekende ICT dienstverlener werd eind 2004 door architect René de Roon  ontworpen. Het gebouw maakt deel uit van een groot kantoorcomplex vlakbij Eindhoven Airport en verkeersader A2. Bedrijven krijgen hier de kans om op een zichtlocatie een architecturaal visitekaartje af te geven. Tussen de gebouwen ontstaat een stedelijk voetgangersmilieu met een centraal gelegen plein. Midden in dit kantorencluster is een gebouw verrezen met een oppervlakte van ongeveer 43 x 73 meter, zes verdiepingen en een centrale binnenplaats en een ondergrondse parkeervoorziening voor 217 auto’s. De centrale hal verbindt op de begane grond twee kantoorvleugels die op hun beurt pas vanaf de derde verdieping met elkaar zijn verbonden. Vier liften bieden uitzicht op de binnenplaats.
Omdat het gebouw zo volumineus is, werd als extra stedenbouwkundige eis gesteld dat de binnenplaats volledig publiekelijk toegankelijk moet zijn. De ‘uitholling’ , zoals René de Roon het noemt, midden in het gebouw was daarnaast nodig om een marktconform kantoor te kunnen maken met standaard overspanningen. De architect heeft daarom de hoofdentree centraal in het kantoorvolume gesitueerd en voorzien van een beloopbare glazen plaat. Via een trap over de entreehal kunnen bezoekers inpandig door het gebouw lopen. Dit komt de ruimtelijkheid zeer ten goede. Bovendien dringt het zonlicht diep de binnenplaats binnen, zodat een spannend spel van licht en schaduw ontstaat. De opdrachtgever (LSI) stelde daarnaast als eis dat het gebouw in 18 maanden moest worden gerealiseerd. Vanwege die korte bouwtijd is ervoor gekozen om het gehele gebouw in prefab beton uit te voeren. Bij de gevelindeling werden standaard betonelementen van 7.20 m breed gebruikt en voorzien van smalle en brede raamopeningen, aangebracht in een regelmatig patroon. De kozijnen zijn laag en zorgen zo voor een mooie ruimtelijke beleving van binnenuit. 
Grote patio’s breken de lengte van de oost- en westgevel en creëren interessante ontmoetingsplekken in het kantoor. Alle buitenplafonds zijn bekleed met metselwerk en de kozijnen worden achter het metselwerk geplaatst, voorzien van een diepe negge. Visueel geeft het kantoorgebouw van buitenaf de indruk van een sculpturaal, uitgehold blok. Het grotachtige effect wordt verder  versterkt doordat de hoofdentree dieper in het gebouw ligt verscholen. Dit verhoogt de nieuwsgierigheid van bezoekers en verleidt hen om verder het gebouw in te lopen.