Opdrachtgever : particulier opdrachtgeverschap

Omvang: 380 m2

Locatie: Lutjegast

Status: WABO vergunning verleend

Het huis is gebouwd in ca. 1905 als onderwijzerswoning. De opdrachtgever wenst de woning te willen renoveren en moderniseren en het voorhuis in oorspronkelijke staat herstellen. Met name de voorgevel van het voorhuis wordt weer in ere hersteld. De muren met karakteristiek metselwerk, de houten kozijnen en alle historische details worden terug gebracht.
Het totale ontwerp van De Roon Architecten ademt de sfeer van weleer maar gaat uit van een moderne en industriële woonboerderij. Achter betreft het een originele schuurwoning met zwart stalen frame, aluminium puien, grijs gevelstucwerk en rieten dakbedekking.
Het industriële karakter van de schuur is gevonden in de uitvoering van de hoofddraagconstructie met zichtwerk stalen spanten. Deze spanten domineren de zijgevel waarbij een ritme van aluminium puien is omkaderd door staal, zowel in de buitengevel als het interieur.
Het grijze gevelstucwerk accentueert dit karakter en vormt de brug tussen de industriële schuurwoning en het historische karakter van het voorhuis.
Het stucwerk geeft de balans tussen beiden perfect weer door een rustpunt te creëren.
Het authentieke karakter van de schuur komt terug in de houten planken (Red Cedar) in de zijgevel. Samen met het rieten dak ademen zij de herkomst van de schuur.
Een modern concept van een schuurwoning gekenmerkt door een stucgevel, rieten kap, industriële uitstraling, strak maar toch warm en een glazen gevel met zicht op de grote tuin.