Opdrachtgever : particulier opdrachtgeverschap

Omvang: 200 m2

Locatie: Waterrijk Wonen

Status: Schetsontwerp

De watervilla’s

De Roon Architecten heeft een schetsontwerp gemaakt voor 12 watervilla’s.

De kavels vormen smalle langgerekte stroken en worden aan één zijde begrensd door water en aan de andere zijde direct ontsloten aan de straat. Om te voorkomen dat de woning als een barrière werkt op de scheiding water-straat, is ernaar gestreefd om vanaf de straat zicht te houden op het water. Dit is bereikt door de woning zo te ontwerpen dat het lijkt alsof het boven de kavel ‘zweeft’ en verder de kavel (op maaiveldniveau) voor een groot deel onbebouwd te laten. Op deze wijze kijkt men onder de woning door naar het water, wat de ruimtelijkheid ten goede komt. De zicht-as op het water wordt begeleid door een verticale schijf die enerzijds de kavel in tweeën splitst en anderzijds de lengte van de kavel benadrukt. Langs deze schijf of drager is de woning verder geassembleerd. De rechthoekige begane grond aan de rechter zijde van de centrale schijf (vanaf straatzijde gezien) is de slaap- en entreeverdieping en is tevens het basement voor de twee boven gelegen verdiepingen. Direct naast de centrale schijf bevindt zich de entree/ vestibule. Vervolgens komt men in de hal waar zich de trap bevindt naar de bovengelegen woonverdieping en een kleine trap naar de slaapvertrekken.

De 1ste en 2de verdieping van de woning is ten opzichte van de begane grond verschoven en lijkt te zweven. Door deze verschuiving ontstaat een groot terras dat zich uitstrekt langs keuken en woonkamer. Via een buitentrap langs de centrale schijf is dit terras met de tuin verbonden. De woonruimte op de 1ste verdieping kan overigens gezien worden als één grote open ruimte met zithoek, eetgedeelte en keuken. De schijf  die de kavel in tweeën splitst vormt ook hier de scheiding tussen keuken en woongedeelte. Om van het fenomenale uitzicht volop te kunnen genieten, is de zuidgevel en een gedeelte van de westgevel in glas uitgevoerd. De aanwezige vide met de dubbele hoge pui geven een maximale openheid aan de woning en versterken het idee midden in de natuur te wonen. De 2de verdieping heeft een werkruimte en een ouderslaapkamer met badkamer. Verder is in het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzame energiebronnen. Op het dak staan zonnecollectoren en de luifelconstructie is voorzien van regelbare PV-lamellen. Het zonlicht kan door de regelbare lamellen getemperd worden. Anderzijds is het mogelijk de PV-cellen optimaal op de zon te oriënteren.

Iedere villa is onder andere voorzien van een luxe keuken en meerdere badkamers. Daarnaast beschikken de villa’s over welnessfaciliteiten zoals een sauna, whirlpool of een jacuzzi. Verder heeft elke villa een vlondersteiger die tevens dient als aanlegsteiger en is er een mooi aangelegde tuin. Per villa is er plaats voor 2 auto’s.  De watervilla’s zijn in bezit van particuliere eigenaren waardoor de inrichting per villa kan verschillen.